Bodenwerder
En sand byperle i løgnebaronens baghave
Bodenwerder er en lille, hyggelig by, som ligger smukt ud til floden Weser omgivet af skovklædte bakker. Byen markedsfører sig som Münchhausenstadt Bodenwerder, da den berømte baron Münchhausen kom herfra.
Baronen var kendt for sine utrolige eventyr og overdrevne historier, og mange af disse løgnehistorier er i dag omsat til skulpturer rundt omkring i byen.
Man kan for eksempel se en skulptur af baronen, som sidder på en halv hest, og på byens torv er flere af baronens skrøner gengivet i skulpturform omkring en brønd. Sommeren igennem bliver der desuden afholdt teaterforestillinger om baronens liv i byen.
Stemningsfuld bymidte
Bodenwerder blev grundlagt i 1200-tallet, hvor byen voksede frem på den ene side af floden Weser, da der blev anlagt en bro på stedet. Floden er stadig et naturligt omdrejningspunkt i byen i dag, og der er anlagt en hyggelig promenade langs vandet med bænke, spisesteder og endda en lille strand.
I gaderne bag promenaden gemmer der sig en billedskøn bymidte med masser af historiske huse. I Homburgstrasse står farverige bindingsværkshuse skævt skulder ved skulder, og i Grosse Strasse kan man slå sig ned på torvet med udsigt til kirken og den finurlige Münchhausen-brønd.
Det kan desuden anbefales at gå en tur langs promenaden til bydelen Kemnade, hvor der ligger en smuk middelalderklosterkirke.
Skønne omgivelser
Landskabet omkring Bodenwerder fortjener også et par linjer. For her venter der virkelig nogle gode vandreoplevelser, hvis du er frisk på at tilbagelægge nogle højdemeter.
Overskuelige udflugtsmål er de to tårne Bismarckturm og Königszinne, som begge ligger på toppen af den skovklædte højderyg, der løber parallelt med byen på den anden side af Weser.
Vil du vandre længere, er der flere fjernruter, som passerer igennem skovene omkring byen.
Endelig bør et besøg omkring Bodenwerder også inkludere en tur til borgruinen ved Polle, som ligger 15 kilometer sydpå.
Alt i alt er Bodenwerder i sandhed et oplagt feriemål, hvis du er til bindingsværkshygge og/eller aktiv ferie i skovklædte omgivelser – også selvom du ikke er interesseret i bybaronens løgnehistorier.
Fakta om Bodenwerder
Indbyggere: 19.000
Delstat: Niedersachsen
Afstand fra Danmark (Padborg): 385 km
Togstation: Nej
Oplev: #Weser, #Bindingsværk, #Udsigtspunkter, #Natur
Mere om Bodenwerder
Rådhuset og museet
Byens rådhus har en noget anderledes historie end de typiske tyske rådhuse. Bygningen er opført i starten af 1600-tallet og var oprindeligt en lille herregård for den adelige Münchhausen-slægt. Den berømte ”løgnebaron”, Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen, er således født i huset i 1720 og død i huset i 1797. I 1936 overtog kommunen bygningen og omdannede det til rådhus.
I den omkringliggende park står det gamle hus Schulenburg. Her holdt byens stadsforvalter i sin tid til, men i dag er bygningen indrettet til bymuseum – naturligvis med fokus på bysbarnet von Münchhausen.
Bygningens historie går helt tilbage til 1300-tallet, men er med tiden blevet kraftigt ombygget. Den øverste bindingsværksetage blev for eksempel tilføjet i 1871.
Torvet og brønden
Den brede hovedgade Grosse Strasse / Münchhausenstrasse fungerer som gågade. Mellem brønden og kirken breder vejen sig ud og bliver til en slags torv. Her er der flere spisesteder.
Den spøjse brøndskulptur, Münchhausen-Brunnen, er værd at kigge nærmere på. Den stod færdig i 1994 og fremviser forskellige scener fra tre af de skrøner, løgnebaronen skulle have fortalt om episoder i sit liv. Den ene skulptur viser en hest i et kirketårn, den anden viser baronen på himmelfærd med en flok ænder, og den sidste viser, hvordan baronen bliver skudt afsted på en kanonkugle.
Kirkerne
I gågaden står byens kirke, St. Nicolai. Den er opført i 1400-tallet og udvidet i år 1900. I 1800-tallet blev kirken desuden hævet med en meter i bunden for at sikre den mod oversvømmelser.
I gyden Corvinusgang ligger det tidligere kapel, St. Gertrudis. Bygningen er opført i staten af 1400-tallet og har gennem årene haft adskillige funktioner. Det startede som kapel, men blev siden latinskole
Det tidligere kapel, har således også fungeret som hospital, latinskole og fængsel. I dag huser det gamle byggeri et galleri.
Tårne i byen
I middelalderen var Bodenwerder omgivet af en bymur. I dag er få sektioner af muren bevaret sammen med tre tårne. To af tårnene står langs vejen Im Hagen, imens det sidste står for enden af gågaden ved Am Mühlentor.
Udsigtstårne
Udover de gamle bymurstårne står der også et par tårne på bakkerne over byen. Det drejer sig om Bismarckturm og Königszinne.
Bismarckturm (billedet ovenover) står på toppen af det 205 meter høje Eckberg. Selve tårnet er 13 meter højt og opført i 1913. Turen op til tårnet er temmelig stejl, men man bliver belønnet med en pragtfuld udsigt over Weser og Bodenwerder.
Tårnet Königszinne står i 255 meters højde og er opført i 1863 til minde om den sidste konge af kongeriget Hannover. Er du vandrefrisk, så kan du gå en i alt 12 kilometer lang rundtur mellem de to tårne.
Bydelen Kemnade
Tæt på centrum ligger bydelen Kemnade. Her kan du se et par interessante historiske bygningsværker, der er værd at sætte kursen efter. Det drejer sig om den gamle klosterkirke St. Marien og kirken St. Dionysius.
Klosterkirken er en smuk romansk kirke, som er opført i 1000-tallet. Kirken er stadig i dag en vigtig valfartskirke, og den ligger på pilgrimsruten Loccum-Volkenroda. Det berømte bysbarn Hieronymus von Münchhausen er begravet i kirken.
Lige ved siden af klosterkirken står resterne af den mere ydmyge kirke, St. Dionysius. Den blev opført i 1352 som folkets kirke, da lokalbefolkningen ikke havde adgang til klosterkirken. Det ændrede sig dog med reformationen, og fra 1579 måtte folket også bruge klosterkirken. St. Dionysius blev derfor mere eller mindre opgivet, og den forfaldt. Det gamle alterrum er dog bevaret sammen med kirkens tårn.
Omkring kirkebygningerne står der desuden en række gamle bindingsværkshuse.
Borgruinen Polle
15 kilometer syd for Bodenwerder ligger den lille by Polle. Den altoverskyggende seværdighed i byen er den gamle borgruin fra 1200-tallet. Fra ruinens tårn er der en fremragende udsigt over landskabet.
Borgruinen var engang hjemsted for Evenstein-slægten, men efter svenskernes ødelæggende angreb under 30-årskrigen har borgen stået som en ruin.
For eventyr-elskere er det værd at vide, at borgen i dag bliver forbundet med eventyret om Askepot. Hver sommer bliver Grimm-eventyret opført ved ruinerne.
Der er ingen tvivl om, at de er glade for deres bysbarn, Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen, i Bodenwerder. Faktisk så glade, at byen har fået tilnavnet ”Münchhausenstadt”.
Den berømte baron blev født i 1720 i Bodenwerder i en adelig familie. Han uddannede sig på universitet i Göttingen og havde dernæst en lang militær karriere – blandt andet under de russiske faner. I 1760 vendte han hjem til Bodenwerder, hvor han boede frem til sin død i 1797.
Hjemvendt fra krigstjeneste blev baronen hurtigt berømt for sine fantastiske og ofte frit fabulerende fortællinger fra sig liv. Disse fortællinger delte han gavmildt ud af, når han inviterede til festmiddage på sin herregård. Der var blandt andet fortællinger om, hvordan han fløj på en kanonkugle inder over fjendens lejr, hvordan han red videre på en hest, selvom den var blevet delt i to, og hvordan han fik et lift en af flok flyvende ænder.
Fra fortællinger til bog
Det har sikkert været til et af disse selskaber, en vis Rudolf Erich Raspe har hørt baronens skrøner. Raspe kendte baronen fra universitet i Göttingen. Han rodede sig dog senere ud i vanskeligheder, da han stjal fra en greve og måtte derfor flygte til England.
Fra sit engelske eksil udgav Raspe i 1785 bogen med den temmelig lange titel ” Baron Munchausen’s Narrative of His Marvellous Travels and Campaigns in Russia”. Bogen tog udgangspunkt i en række af baronens fantastiske fortællinger – godt krydret med alle mulige andre skrøner.
Bogen blev en stor succes og blev året efter oversat til tysk – og sidenhen over 100 andre sprog. Baron von Münchhausen var dog ikke begejstret over bogen, som blakkede hans ry og gav ham et øgenavn som en ”løgnebaron”.
Ikke desto mindre er det den bog, der i dag har udødeliggjort manden.
Münchhausens syndrom
Den berømte baron har også lagt navn til sygdommen “Münchausens syndrom”. I følge sundhed.dk er Münchhausens syndrom “en tilstand, hvor en person selv aktivt frembringer symptomer eller tegn på sygdom, undertiden selvpåført skade, hos sig selv. Dette sker for at underkaste sig en sygerolle eller modtage behandling”.
Bad Karlshafen
55 kilometer sydpå ligger den hyggelige barok- og kurby Bad Karlshafen. Læs mere om Bad Karlshafen.
Bad Pyrmont
25 kilometer vestpå ligger kurbyen Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.
Bevern
Små 20 kilometer sydpå ligger den lille by, Bevern med det store slot. Læs mere om Bevern.
Bückeburg
50 kilometer nordvestpå ligger lille Bückeburg, som engang var hovedstad i fyrstendømmet Schaumburg-Lippe. Læs mere om Bückeburg.
Göttingen
75 kilometer østpå ligger studiebyen Göttingen, der lokker med liv og glade dage i smukke, historiske rammer. Læs mere om Göttingen.
Hameln
23 kilometer nord for Bodenwerder ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.
Hann. Münden
Hyggelig by godt 90 kilometer sydpå, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. Læs mere om Hann. Münden.
Helmarshausen
Helmarshausen oser af gode gamle dage med sine bindingsværkshue og afslappede stemning. 60 kilometer syd for Bodenwerder. Læs mere om Helmarshausen.
Holzminden
30 kilometer sydpå ligger den hyggelige by Holzminden, som er kendt som duftenes by. Læs mere om Holzminden.
Höxter
32 kilometer sydpå langs Weser ligger Höxter, der kan fremvise utallige rigt udsmykkede bindingsværkshuse i den såkaldte Weser-renæssancestil. Derudover ligger det UNESCO-listede kloster Corvey nogle få kilometer fra byen. Læs mere om Höxter.
Lügde
30 kilometer vestpå ligger Lügde. Byen er omgivet af en delvist bevaret bymur og rummer over 300 bindingsværkshuse. Byen er også kendt for sin specielle påsketradition, hvor brændende halmballer bliver rullet ned ad en nærliggende bakke. Læs mere om Lügde.
Eventyrruten
Der var engang… Bodenwerder ligger på den tyske eventyrrute “Deutche Märchenstrasse“, der strækker sig fra Buxtehude i nord til Hanau ved Frankfurt i syd. Ruten præsenterer en række byer, der har tilknytning til lokale sagn eller eventyr. Læs mere om eventyrruten.
Spisesteder
Der findes en del forskellige caféer og restauranter i Bodenwerder, selvom byen med sine 5000 indbyggere ikke ligefrem er nogen storby. Vi spiste selv godt på byens to græske restauranter, men der findes også byde tyske og italienske spisesteder i byen. Få et overblik hos Tripadvisor.
Overnatning
Der er forskellige muligheder, hvis du vil overnatte i byen. Der ligger et par hoteller i centrum, ligesom der ligger en campingplads tæt på midtbyen. Dertil kommer forskellige ferielejligheder. Vi boede selv i en fin ferielejlighed ud til promenaden med udsigt til både flod og bjerge.
Rabat hos Happy Days
Vores samarbejdspartner Happy Days giver rabat på overnatning i Tyskland. Læs mere her.
Billeder fra Bodenwerder
(Annonce)
Kort over Bodenwerder
Byer i nærheden
Bevern
Hyggelig flække med overdådigt renæssanceslot
Hameln
En eventyrlig rotterede i Brødrene Grimm-land
Holzminden
Velduftende hverdagsby ved Weser
Höxter
Bindingsværks- og klosterby
(Annonce)
Harzen
Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer
Mosel
Vin, natur, borge og hyggelige landsbyer
Teutoburger Wald og Lippe
Skovklædte bakker, spektakulære klipper og seværdige byer
Weserbergland
Smukt bakkelandskab garneret med bindingsværksbyer
(Annonce)
Bindingsværksruten
Tag på rundtur til bedårende bindingsværksbyer
Eventyrruten
Spændende byer og gode eventyr går hånd i hånd
Gode stop langs A7
Tag et selvvalgt motorstop i en af disse billedskønne byer på din vej sydpå
Romantische Strasse
29 by-perler på en 460 kilometer lang asfalteret snor gennem det bayerske landskab
Bindingsværk
Tyskland er propfuld af kønne bindingsværksbyer
Runde landsbyer
Oplev en perlerække af velbevarede runde landsbyer i Niedersachsen
Tyske øl
Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder
Tysklands historie
Læs 10 nedslag i den begivenhedsrige tyske historie