Paderborn

Vigtig kirkeby med hyggeligt flodområde

Selvom navnet Paderborn måske mest rimer på billige øl i grænsebutikkerne for nogen, så er byen bag bryggeriet faktisk et ganske berigende bekendtskab. Paderborn er nemlig en ældgammel by, hvis historie går helt tilbage til 700-tallet, hvor den tysk-romerske kejser, Karl den Store, grundlagde byen.

Selvom massive bombardementer under 2. Verdenskrig desværre har fjernet en stor del af den historiske bygningsmasse, er der stadig en god portion overlevende eller genopbyggede bygninger tilbage, som viser byens stolte fortid frem.

Dertil kommer et hyggeligt område omkring floden Paders udspring, som indbyder til afslapning og slentreture.

Mægtig kirke og overdådigt rådhus

Domkirkens 93 meter høje tårn er synligt på lang afstand og den enorme kirke understreger, sammen med et væld af andre smukke kirker, at Paderborn virkelig har været en vigtig by gennem historien.

Samme indtryk af historisk storhed får man, når man står på rådhuspladsen. Her løber det overdådige 1600-talsrådhus med al opmærksomheden. Bygningen er et fornemt eksempel på den detaljerige byggestil, weserrenæssance.

Miniflod som rekreativt centrum

Byens mest indbydende område er Paderquellgebiet lidt vest for de mange kirker. Her har floden Pader sit udspring. Selvom floden med sine 4,6 kilometers længde faktisk er Tysklands korteste flod, så byder den på masser af byglæde under sit korte forløb.

Vandet skaber et rigtig fint og grønt bymiljø, hvor man kan følge flere stier omkring floden og de tilhørende søer, ligesom et gammelt dekorativt vandhjul vidner om, hvordan man har udnyttet flodens kræfter i gamle dage.

Der er også adskillige caféer og restauranter langs floden og rundt om søerne. Her kan man meget passende sætte sig og se nutidens dagligliv i Paderborn udfolde sig – med de historiske kirketårnene fra centrum som et perfekt baggrundstapet.

Læs mere:

Domkirken

Paderborns mægtige domkirke er svær at komme udenom – og det er der sådan set heller ingen grund til. For den er rigtig flot! Det 93 meter høje tårn er synligt fra lang afstand og selve kirken er over 100 meter lang. I krypten ligger de jordiske rester af byens skytshelgen, St. Liborius.

Domkirken var desværre lukket, da vi besøgte Paderborn, så vi måtte nøjes med at se den udefra. Der var til gengæld adgang til en lille klostergård i tilknytning til kirken.

Øvrige kirker

Paderborn er en rigtig kirkeby, og næsten uanset i hvilken retning, du kigger, får du øje på et eller flere kirketårne, der stikker op. Gaukirche med sit markante otte-kantede tårn og den rustikke kirke, Abdinghof med sine tvillingetårne er de to mest fremtrædende kirker – foruden domkirken.

Dertil kommer det ældgamle Bartholomäuskapelle (billedet), der regnes for at være den ældste salskirke nord for Alperne. Kirken er opført i 1017 og står lige ved siden af domkirken.

Kaiserpfalz

Den tysk-romerske kejser, Karl den Store, var glad for Paderborn. Han byggede blandt andet et kejserligt palads på stedet, som han efter sigende skulle have opholdt sig en del i. I dag er der opført en tro kopi af det gamle kejserpalads ved siden af domkirken. Samtidig er dele af fundamentet af det oprindelige palads udgravet mellem kirken og kopi-paladset.

Rådhuset

Byens markante rådhus er opført i 1620 i ren weserrenæssancestil. Dertil kommer en tilbygget ekstra etage i 1726. Bygningsværket er et af de mest iøjnefaldende i byen. Rådhuset blev svært beskadiget under 2. Verdenskrig, men det er nænsomt restaureret.

Paderquellgebiet

Området, hvor floden Pader har sit udspring, er det mest livlige i byen. Og med god grund. For det er virkelig hyggeligt at vandre omkring langs den rislende flod og de runde søer. Samtidig ligger her flere spisesteder i området.

Schloss Neuhaus

Kun 5 kilometer fra centrum ligger det prægtige 1500-talsslot, Schloss Neuhaus. Slottet var tidligere residensbolig for fyrstebiskopperne, men i dag fungerer slottet som skole. Rundt om slottet er en lille, selvstændig by vokset op. Læs mere om Schloss Neuhaus.

Teutoburger Wald – Lippe

Schloss Neuhaus ligger lige syd for det spændende ferieområde Teutoburger Wald – Lippe. Her er der masser at opleve – blandt andet de spektakulære klipper, Externsteine. Læs mere her.

Bad Lippspringe

10 kilometer østpå ligger kurbyen Bad Lippspringe. Her udspringer floden Lippe – lige ved en malerisk borgruin. Læs mere om Bad Lippspringe.

 

Bad Salzuflen

50 kilometer nordpå ligger bindingsværks- og kurbyen Bad Salzuflen. Læs mere om Bad Salzuflen.

Detmold

20 kilometer nordpå ligger den gamle hovedsted i det tidligere fyrstendømm Lippe. Detmold er en spændende historisk by at besøge. Læs mere om Detmold.

Lemgo

60 kilometer vestpå ligger den historiske Lippe-by, Lemgo. Læs mere.

Schloss Neuhaus

Blot fem kilometer – langs floden Pader – ligger slotsbyen Schloss Neuhaus. Kig forbi! Læs mere om Schloss Neuhaus.

Spisesteder

Der findes enkelte spisesteder i  Paderborn. Især på byens pladser og i området omkring floden Pader. Find spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Paderborn tilbyder mange muligheder, hvis du vil overnatte. Søg evt. efter en ledig seng hos bookingportaler som booking.com, AirBnb og Momondo.

Rabat hos Happy Days

Vores samarbejdspartner Happy Days giver rabat på overnatning i Tyskland. Læs mere her.

paderborn3
Domkirken i Paderborn rager godt op i bybilledet.

(Annonce)

Billeder fra Paderborn

Billeder fra Paderborn

Kort over Paderborn

Kort over Paderborn

(Annonce)

Byer i nærheden

Bad Lippspringe

Grøn kurby med fem kilder

Detmold

Lippe-hovedstad med 500 fredede bygninger

Lemgo

Gavlhuse og bindingsværk klædt i weserrenæssance

Schloss Neuhaus

Slotsby med lille, hyggelig bykerne

Oplev Tyskland