Itzehoe

Adelig frøkenby i det sydlige Holsten

Itzehoe kan ved første øjekast godt virke en anelse rodet og uinteressant set med turistøjne. Men hvis du tager en runde i den gamle bydel, så dukker der alligevel flere fine bygninger og gadeforløb frem.

Centrum består faktisk af to bydele, nemlig altstadt og neustadt. Neustadt er opført på det område, hvor der i 1000-tallet lå en borg, imens altstadt er opstået omkring det gamle cistercienserkloster, der blev opført i byen i 1200-tallet, og som i dag huser ugifte kvinder – typisk af adelig herkomst.

Slemme svenskere

To gange i løbet af 1600-tallet angreb og raserede svenskerne byen. Anden gang – i 1657 – gik det så voldsomt for sig, at kun 10 huse stod tilbage, da svenskerne drog videre.

Svenskernes ødelæggelser gav dog plads til nye huse i centrum, og især omkring Alte Markt står der flere velbevarede huse. Eksempelvis byens gamle rådhus fra 1697.

Dertil kommer det fine klosterkompleks, som rummer adskillige velbevarede bygninger, selvom det meste af det originale 1200-talskloster i dag er gået tabt.

Læs mere:

Adeliges kloster

I altstadt ligger et stort klosterkompleks, som stadig er aktivt den dag i dag. Selvom der ikke meget andet end en klostergang tilbage fra det originale klosterbyggeri, er der mange fine og fredede bygninger i komplekset, som fordeler sig omkring en sø bag 1700-talskirken Laurentii.

Siden reformationen har klosteret fungeret som et slags kollegie, hvor ugifte kvinder af adelig herkomst kan bo. Sådan fungerer klosteret stadig den dag i dag.

Prinzesshof

Få hundrede meter fra klosterkomplekset står den fine 1500-talsbygning Prinzesshof. Bygningen hører historisk til klosteret og har i perioder været beboet af prinsesser, som samtidig har fungeret som abbedisser på klosteret. I dag er bygningen omdannet til museum.

Laurentii-kirken

Ved siden af klosteret ligger 1700-talskirken Laurentii, som blandt andet kan fremvise et overdådigt barokalter. Medlemmer af den betydningsfulde Rantzau-slægt ligger begravet i kirken.

Alte Markt

Den centrale plads i Neustadt er flankeret af flere velbevarede historiske huse. Det mest iøjnefaldende er byens gamle rådhus, som er opført i 1697.

Borgpladsen

Selvom der ikke er nogen rester tilbage af byens gamle borg, så kan det alligevel anbefales at gå ned ad gaden Burg. I den gamle borggård ligger der nemlig en række gamle industribygninger, som er blevet smukt istandsat og bidrager til et hyggeligt gårdmiljø.

Glückstadt

Kun 20 kilometer sydpå ligger Glückstadt. Byen blev grundlagt af Christian 4. og byder på mange fine renæssancebygninger. Læs mere om Glückstadt.

Meldorf

45 kilometer nord for Itzehoe ligger Meldorf, der er Dithmarschens ældste by. Læs mere om Meldorf.

Rendsburg

50 kilometer nordpå ligger Rendsburg, der er kendt for den elegante højbro, der går over Kielerkanalen. Selve byen er også et besøg værd. Læs mere om Rendsburg.

Stade

Denne velbevarede tidligere hansestad ligger 60 kilometer syd for Itzehoe – på den anden side af floden Elben. (En lille bilfærge pendulerer frem og tilbage mellem Glückstadt og Wischhafen). Læs mere om Stade.

Tönning

70 kilometer nordpå ligger den historiske havneby Tönning med velbevarede huse og ægte, maritim stemning. Læs mere om Tönning.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger godt 60 kilometer øst fra Itzehoe. Læs mere hos Hamburg-tourism.

Heide

50 kilometer nordpå ligger Heide, der er hovedbyen i området Dithmarschen. Byen kan prale af at have Tysklands største markedsplads på grund af sit store opland. Hvert år til juletid bliver pladsen omdannet til et stort julemarked. Om sommeren er Heide et oplagt stop på vej til de nærliggende kyster og ferieområder. Læs mere om Heide og Dithmarschen hos egnens turistbureau.

Spisesteder

Der findes forskellige muligheder for at blive mæt, hvis sulten melder sig i Itzehoe. Vi kan anbefale den italienske restaurant Ristorante Classico, som ligger i kælderlokalerne i det smukke palæ, Prinzesshof. Ellers kan du få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Itzehoe er ikke den by i Tyskland, der har flest overnatningsmuligheder, men der findes alligevel nogle muligheder. Søg evt. på bookingportaler som Booking, AirBnb eller Momondo for at få overblikket.

Rabat hos Happy Days

Vores samarbejdspartner Happy Days giver rabat på overnatning på udvalgte hoteller i Tyskland. Læs mere her.

gluckstadt14
Der er stadig liv i de gamle klosterbygninger. I dag er de hjemsted for enlige adelige kvinder

(Annonce)

Billeder fra Itzehoe

Billeder fra Itzehoe

Kort over Itzehoe

Kort over Itzehoe

(Annonce)

Byer i nærheden

Havnen i Glückstadt

Glückstadt

Kongeligt dansk aftryk ved Elben

Meldorf

Ditmarskens historiske hovedstad

Rendsburg

Historisk militærby ved Kielerkanalen

Stade

Stade

Historisk hansestad en dagstur fra Hamburg​

Oplev Tyskland